Print this page

Pakiranje prilikom selidbe

Velike komade namještaja kao što su trosjedi, dvosjedi, stolovi, ormari, komode, vitrine i sl., nije potrebno posebno pakirati prije selidbe (dolaska naše ekipe), jer ambalaža često smeta kod prenošenja stvari i takvi predmeti se zaštićuju na licu mjesta odnosno kod samog utovara u vozilo.

Sitne predmete kao što su knjige, papiri, slike (osim onih velikih dimenzija), tanjuri, čaše, odjeća, obuća i sl., najbolje je pakirati u kartonske kutije za selidbu (transportna ambalaža) i lijepiti ih sa gornje i donje strane kako ne bi došlo do otvaranja ili ispadanja tijekom selidbe. Stvari je isto tako dobro pakirati «kombinirano» (na dno kutije knjige ili neke druge teške predmete, a na vrh jastuke, odjeću i ostale laganije stvari) kako bi se kutije popunile i bolje iskoristile a ipak ne bi bile preteške za nošenje. Ipak, prilikom selidbe nije baš sve potrebno pakirati u kutije.

Odjeću, posteljinu i tekstil općenito možete pakirati u plastične vreće i samim time uštedjeti na kutijama.

Velike komade namještaja kao što su trosjedi, dvosjedi, stolovi, ormari, komode, vitrine i sl., nije potrebno posebno pakirati prije selidbe (dolaska naše ekipe), jer ambalaža često smeta kod prenošenja stvari i takvi predmeti se zaštićuju na licu mjesta odnosno kod samog utovara u vozilo. Sitne predmete kao što su knjige, papiri, slike (osim onih velikih dimenzija), tanjuri, čaše, odjeća, obuća i sl., najbolje je pakirati u kartonske kutije za selidbu (transportna ambalaža) i lijepiti ih sa gornje i donje strane kako ne bi došlo do otvaranja ili ispadanja tijekom selidbe.

Kutije za selidbe kao i druge materijale za pakiranje možete nabaviti preko Selidbi Kalimero.

Kod pakiranja budite maksimalno organizirani:

  • Odredite zadatke za svakog člana obitelji i započnite s pakiranjem na vrijeme, ne čekajte posljednji dan.
  • Dok vadite stvari iz ormara i regala, paralelno čistite police kako bi izbjegli dodatni posao na kraju pakiranja koje se redovito oduži.
  • Pakirati možete koristeći ABC sistem tako da kutije od prioritetne važnosti označite s „A“, one manje važne s „B“ i one koje vam neće zatrebati uskoro s „C“. Prilikom slaganja u kamion ili kombi najprije slažite kutije „C“, a na samom kraju kutije „A“. Pakirati možete i po sistemu boja tako da stvari iz svake prostorije označite odgovarajućom bojom koja će se podudarati s bojom prostorije u novome stanu.
  • Nemojte miješati stvari iz kupatila s onima iz kuhinje i slično. Time olakšavate posao sebi ali i ekipi nosača koji će kutije tako odmah odnijeti u pravu prostoriju.
  • Pakirajte najprije stvari koje koristite najmanje, na primjer skijašku opremu, vansezonsku odjeću, ukrase i slično. Stvari koje su vam najpotrebnije pakirajte na kraju.
  • Savjetujemo da spakirate i jednu posebnu kutiju s najosnovnijim stvarima dostatnim za dva do tri dana bez kojih ne možete preživjeti. U nju spakirajte na primjer lijekove, kozmetiku, ručnik, nešto hrane i najosnovniju odjeću. Tu kutiju označite drugačije od drugih, najbolje što upadljivije.
  • Kutije pakirajte tako da u svakoj optimalno rasporedite težinu, teže predmete stavite na dno, a lakše, poput jastuka na vrh. Pripazite i da težina kutija ne prelazi 20 kilograma kako biste njima lakše rukovali. Osigurajte novinskim papirom ili stiroporom i označite kutije s lomljivim predmetima, a na kraju sve kutije dobro zalijepite selotejpom. Ne zaboravite svaku kutiju označiti bojom i slovom ili nekom drugom oznakom i sadržajem odmah po zatvaranju.
  • Dragocjenosti, dokumente i podatke o kreditnim karticama nosite u sefu ili posebnoj kutiji koja će prilikom selidbe zajedno s vašom kutijom s najosnovnijim stvarima biti uz vas ili je povjerite na čuvanje kod najbližih.
  • Prije selidbe dogovorite i tko će vam čuvati djecu i kućne ljubimce na dan same selidbe.
Last modified on Petak, 24 Travanj 2015 20:46