Priprema selidbe

Priprema selidbe

Kako bi preseljenje proteklo što brže i ugodnije, potrebno je cijeli postupak dobro isplanirati i sa pakiranjem početi na vrijeme. Odredite što trebate napraviti svakoga dana.  Popišite ukupan inventar u postojećem stanu ali i preinake koje morate izvršiti u novom stanu prije useljenja. Pripremite dovoljan broj kartonskih kutija za pakiranje, čvrsti selotejp i markere ili naljepnice u boji, zavisno koji sistem pakiranja ćete odabrati.

Kontaktirajte ekipu za selidbe ukoliko trebate pomoć prilikom rastavljanja, prijevoza, rukovanja i ponovnog sastavljanja teških predmeta, kao i prijevoza velikog broja kutija s vašim osobnim stvarima. Obavijestite ih o svim faktorima koji će utjecati na cijenu usluge.

Najbolje bi bilo, ako je moguće da su svi grublji radovi u novom stanu izvršeni prije nego započnete s useljenjem. Dakle, provjerite ispravnost priključaka, broj utičnica, prekidača, rasvjetnih tijela i sličnih radova čije bi izvođenje zahtijevalo dizanje prašine. Svakako prefarbajte i zidove prije useljenja, a ako se ne možete odlučiti za boju, prefarbajte u bijelo te izbor boje jednostavno ostavite za kasnije jer vaš novi stan ne mora biti savršeno dekoriran prije useljenja, bitno da je funkcionalan i čist.

Prije samog pakiranja stvari u kutije, riješite se onih stvari koje vam nisu potrebne jer ako ih niste upotrebljavali do sada, mala je vjerojatnost da ćete ih koristiti kasnije. Nepotrebne stvari reciklirajte, poklonite ili jednostavno bacite. Time si olakšavate pakiranje i izbjegavate nepotrebnu zbrku u novome stanu.

Kako biste bili sigurni da nitko drugi osim vas i vaše obitelji nema ključ od novog stana, promijenite bravu na ulaznim vratima. Ne zaboravite djeci dati adresu i broj telefona novog stana.

Važno je da o promjeni adrese obavijestite i sve poslovne suradnike i partnere, odnosno sve osobe koje bi trebale znati vašu novu adresu. Sigurno će se dogoditi da neće svi koje ste obavijestili ažurirati odmah vašu novu adresu, te predlažemo da od HP – a zatražite preusmjeravanje pošte s stare adrese na novu. Telefonski broj preseljenjem ne morate promijeniti, ukoliko predate takav zahtjev vašem telekomunikacijskom operateru. Time ćete uspješno izbjeći propuštene pozive i zagubljenu poštu.

Pakiranje

I kod pakiranja budite maksimalno organizirani.

 • Odredite zadatke za svakog člana obitelji i započnite s pakiranjem na vrijeme, ne čekajte posljednji dan.
 • Dok vadite stvari iz ormara i regala, paralelno čistite police kako bi izbjegli dodatni posao na kraju pakiranja koje se redovito oduži.
 • Pakirati možete koristeći ABC sistem tako da kutije od prioritetne važnosti označite s „A“, one manje važne s „B“ i one koje vam neće zatrebati uskoro s „C“. Prilikom slaganja u kamion ili kombi najprije slažite kutije „C“, a na samom kraju kutije „A“. Pakirati možete i po sistemu boja tako da stvari iz svake prostorije označite odgovarajućom bojom koja će se podudarati s bojom prostorije u novome stanu.
 • Nemojte miješati stvari iz kupatila s onima iz kuhinje i slično. Time olakšavate posao sebi ali i ekipi nosača koji će kutije tako odmah odnijeti u pravu prostoriju.
 • Pakirajte najprije stvari koje koristite najmanje, na primjer skijašku opremu, vansezonsku odjeću, ukrase i slično. Stvari koje su vam najpotrebnije pakirajte na kraju.
 • Savjetujemo da spakirate i jednu posebnu kutiju s najosnovnijim stvarima dostatnim za dva do tri dana bez kojih ne možete preživjeti. U nju spakirajte na primjer lijekove, kozmetiku, ručnik, nešto hrane i najosnovniju odjeću. Tu kutiju označite drugačije od drugih, najbolje što upadljivije.
 • Kutije pakirajte tako da u svakoj optimalno rasporedite težinu, teže predmete stavite na dno, a lakše, poput jastuka na vrh. Pripazite i da težina kutija ne prelazi 20 kilograma kako biste njima lakše rukovali. Osigurajte novinskim papirom ili stiroporom i označite kutije s lomljivim predmetima, a na kraju sve kutije dobro zalijepite selotejpom. Ne zaboravite svaku kutiju označiti bojom i slovom ili nekom drugom oznakom i sadržajem odmah po zatvaranju.
 • Dragocjenosti, dokumente i podatke o kreditnim karticama nosite u sefu ili posebnoj kutiji koja će prilikom selidbe zajedno s vašom kutijom s najosnovnijim stvarima biti uz vas ili je povjerite na čuvanje kod najbližih.
 • Prije selidbe dogovorite i tko će vam čuvati djecu i kućne ljubimce na dan same selidbe.

Selidba

Odvezite djecu i kućne ljubimce na čuvanje. U prostoriju najbližu izlazu poredajte kutije prema redoslijedu slaganja u kamion ili kombi. Dakle najbliže izlazu stavite one kutije od najmanje važnosti kako bi one najvažnije bile na vrhu prilikom transporta.

Provjerite vašu posebnu kutiju s najosnovnijim potrepštinama i onu s dragocjenostima kako ih ne biste pomiješali s ostalima već nosili sa sobom. Najprije se sele najveće i najteže stvari kao što su kućanski aparati, ormari koji se ne mogu rastaviti i sjedeće garniture. Na kraju idu kutije sa stvarima.

Kad sve stvari budu iznesene iz vašeg starog stana, provjerite još jednom sve prostorije da budete sigurni da niste nešto zaboravili.

Useljenje u novi stan

Useljenje u novi stan predstavlja uzbuđenje i sreću pa se raspakiravanje često i ne čini toliko dosadnim. Ukoliko ste na vrijeme izveli sve potrebne radove u novome stanu i na kraju sve počistili i oprali podove, useljenje predstavlja tek manji dio posla.

Kad ekipa za selidbe unese sve stvari u vaš novi stan, počastite ih pićem i marendom da biste zatim krenuli u raspakiravanje.

Kod raspakiravanja obavezno koristite isti sistem koji ste koristili i kod pakiranja, nikako nemojte kutije nasumično raspakiravati jer ćete ubrzo stvoriti nered. Raspakiravajte planski, kutiju po kutiju, ne morate žuriti ukoliko imate svoju posebnu kutiju s najosnovnijim potrepštinama. Stvari odmah slažite na njihovo novo mjesto. Ukoliko postoje stvari koje ste greškom preselili, odmah ih bacite ili odnesite kamo ste namjeravali.

Ako uza se imate malodobnu djecu, potrudite se raspakirati televizor i nekoliko igračaka kako biste ih zabavili te u miru nastavili s poslom. Dobro je odmah spremiti krevet za vaše prvo noćenje u novome stanu kako ne bi na kraju dana onako umorni morali trošiti energiju i na to. Ne zaboravite upaliti bojler jer ćete se na večer sigurno poželjeti istuširati. Za prvi dan naručite hranu dostavom i napravite ugodnu atmosferu u kojoj ćete uživati vi i vaši ukućani. Raspakirajte samo najnužnije stvari i uživajte u novome ambijentu jer raspakiravanje može potrajati danima.

You have no rights to post comments

Podatci o tvrtci

 • Frančina d.o.o. (SELIDBE KALIMERO)
 • Ulica Grada Chicaga 7, 10000 Zagreb
 • MB: 02220776 | OIB: 23353678955
 • 099/655-3322
 • Direktor: Ivan Frančina
 • Temeljni kapital u iznosu 20.000kn uplaćen u cijelosti

Usluge

 • Usluge koje Vam pružamo su sljedeće:
 • usluge selidbe i prijevoza (utovar, prijevoz, istovar)
 • pakiranje, montaža, demontaža
 • prijevoz specijalnih tereta (pianina, sefova, manjih radnih strojeva i sl.)
 • odvoz starog namještaja
 • uslugu besplatne procjene Vaše selidbe
 • Selidbe Beograd